10 December 2012

Musa Hassan vs Ramli Yusuff


Ada ahli politik di belakang Ramli Yusuff, kata Musa

December 10, 2012

PETALING JAYA, 10 Dis — Tan Sri Musa Hassan (gambar) mencadangkan hari ini terdapat tokoh politik yang tidak dinamakan menyokong pengkritik dan bekas rakan sekerja beliau Datuk Ramli Yusuff dalam ‘perang mulut’ antara kedua-dua bekas pemimpin tertinggi Polis Di Raja Malaysia (PDRM) itu.
Menurut bekas Ketua Polis Negara (KPN) itu, Ramli diberi platform untuk mengkritik beliau dan menunjukkan imej PDRM dalam keadaan baik.
“Kelihatan seperti beliau adalah penyelamat PDRM…. Dan saya adalah penjahat yang memusnahkan PDRM,” kata Musa dalam sidang akhbar disini hari ini.
Menjawab soalan oleh wartawan tentang bagaimana Ramli boleh mengumpulkan kekayaan ketika hanya memegang jawatan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK), Musa berkata Ramli “mungkin mempunyai pautan di beberapa tempat”.
“Beliau harus menjawab kepada orang awam... bagaimana dia mempunyai begitu banyak harta dan kekayaan,” kata Musa.
Musa minggu lalu bertegas dengan pendiriannya beliau tidak pernah menyalahgunakan kuasa semasa 41 tahun berkhidmat dengan pasukan polis walaupun Ramli secara konsisten menuduh bekas KPN itu mempunyai kaitan dengan kongsi gelap di Johor.
Bekas KPN itu memberitahu beliau tidak melakukan apa-apa kesalahan dan bersedia untuk disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk membersihkan namanya.
Ramli, bekas pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK), berulang kali mendakwa bekas pemimpin tertinggi polis itu mempunyai hubungan rapat dengan sindiket bawah tanah Cina semasa berkhidmat sebagai ketua polis Johor.
Ramli, bekas rakan sekerja bertukar pengkritik lantang, baru-baru ini membangkitkan khabar angin tahun 2006 yang mengaitkan Musa dengan Goh Cheng Poh atau lebih dikenali dengan nama “Tengku Goh” — dikatakan sebagai ketua kongsi gelap Johor selepas bekas KPN mendedahkan terdapat campurtangan eksekutif dalam tugas-tugas polis.
Dokumen mahkamah difailkan oleh Tengku Goh dan menjadi pengetahuan umum dalam perbicaraan sensasi pada Ogos 2007 telah menyemarakkan lagi spekulasi hubungan khas beliau dengan Musa yang sudah menggantikan Tan Sri Mohammed Bakri Omar sebagai KPN selama hampir setahun.
Dalam afidavitnya, Goh dilaporkan berkata: “Saya percaya KPN tidak diberitahu tentang penangkapan dan penahanan.”
Musa juga disiasat oleh agensi anti-rasuah kerana disyaki terlibat dengan tiga ahli sindiket perjudian haram sejurus selepas kenaikan pangkat menjadi KPN pada September 2006, akan tetapi Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail dilaporkan telah mengarahkan fail siasatan ditutup pada Julai 2007 kerana kekurangan bukti.
MENYUSUL LAGI = The Malaysian Insider

Ramli : Musa adalah anjing yang saya tolong lepaskan dari tersepit


KUALA LUMPUR: Bekas Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Musa Hassan adalah orang yang tidak boleh dipercayai dan ini terbukti sepanjang masa beliau dalam pasukan polis, kata bekas rakan sekerja Ramli Yusuff.
Dalam beberapa minggu lepas, Musa telah menarik perhatian dgn menuduh menteri kabinet dan ahli-ahli politik mengganggu siasatan dan tangkapan polis, menamakan Menteri Dalam Negeri Hishammuddin Hussein khususnya.
Tetapi motifnya menjadi tanda tanya memandangkan ‘masa’ pendedahannya; semasa beliau berkhidmat sebagai KPN selama empat tahun, tiada satu perkataan keluar kepada orang ramai mengenai campur tangan menteri yang didakwa.
Sebaliknya, pengumuman mengejutkan telah dibuat pada malam pembukaan Perhimpunan Agung Umno, lantaran itu Menteri Dalam Negeri mengatakan bahawa ia adalah hanya satu cubaan untuk mengalihkan orang ramai daripada isu-isu yang dibincangkan semasa perhimpunan. 
Untuk menambah marak api itu, mantan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (CCID) Ramli, yang mungkin paling dikenali kerana peranannya dalam penyiasatannya dalam urusan 'Copgate', berasa sangsi pada watak Musa dengan pembongkaran isu-isu lama membabitkan bekas KPN itu. 
"Musa berkhidmat di bawah saya selama hampir enam tahun. Saya adalah bertanggungjawab sebahagiannya bagi promosinya pada tahun 1995 dari jawatan penguasa junior untuk menjadi pembantu saya, dan pada akhirnya, dia ‘mengenakan’ saya,” kata Ramli. 
"Jadi, adakah anda berfikir wataknya boleh dipercayai? Saya samakan dia 'melepaskan anjing tersepit', " katanya, merujuk kepada ungkapan Melayu yang bermaksud membantu seseorang yang tidak tahu berterima kasih. 
Ramli merujuk kepada lima pertuduhan yang dihadapi beliau pada tahun 2007 dan 2009 di mana beliau telah akhirnya dibebaskan untuk caj yang dia dakwa telah didalangi oleh Musa bersama-sama dengan Peguam Negara Abdul Gani Patail dan bekas Pengarah Pendakwaan Pencegah Rasuah Nordin Hassan dalam usaha untuk menjatuhkan beliau. 
Caj termasuk dakwaan gagal mengisytiharkan harta beliau, kerana melanggar undang-undang yang melarang kakitangan awam daripada terlibat dalam perniagaan swasta, dan kerana menyalahgunakan kuasa selepas didakwa menggunakan pesawat Cessna Polis Diraja Malaysia Caravan terbang dia untuk melihat plot tanah di Ulu Tungku dan Lahad Datu. 
Ramli mendakwa beliau telah dijebak kerana peranan beliau dalam urusan Copgate, di mana beliau dan pasukannya telah mengambil tindakan terhadap tokoh penjenayah yang didakwa mempunyai sokongan Musa - hanya kemudiannya dibebaskan empat bulan kemudian. 
Musa kemudiannya disiasat dan dibersihkan oleh Abdul Gani dan BPR, dan kontraknya diperbaharui sehingga beliau bersara pada tahun 2010, menurut Malaysiakini. 
Ramli memberitahu bahawa beliau membantu untuk promosi Musa dari penguasa junior kepada pembantunya pada 1995 kerana Musa dijangka ditukarkan ke Perlis. 
"Musa datang menangis kepada saya, memberitahu saya tentang kesusahan ... anak yang masih bersekolah, sangat berpuas hati. 
Jadi saya mengesyorkan beliau [untuk promosi] kerana beliau berkhidmat di bawah saya pada tahun 1987 sebagai salah satu pegawai saya di kolej polis di Kuala Kubu Baru. 
"Jadi, pada masa itu, dia adalah seorang lelaki yang baik, dan saya percaya dia," kata Ramli, sambil menambah bahawa dia mempunyai masa yang sukar meyakinkan bekas pengarah CID untuk mempromosikan Musa disebabkan kekurangan kelayakan akademik. 
Malah hakim kata Musa tidak boleh dipercayai Merujuk di atas penyalahgunaan perbicaraan kuasa yang berakhir pada 2009, Ramli berkata komen hakim mahkamah sesyen pada Musa - yang merupakan saksi bagi pihak pendakwa – tambah menjelaskan lagi watak KPN sangat meragukan. 
"Sepanjang perbicaraan saya di Sabah, seorang hakim mahkamah sesyen dalam penghakiman beliau mengulas bahawa Musa adalah saksi 'luar biasa' kerana dia bercanggah dengan bukti pegawainya sendiri," kata Ramli. 
"Dan hakim lebih percaya bukti kesalahan pegawai-pegawai bawahan Musa bukannya dia. Dan beliau ketika itu masih berkhidmat sebagai KPN. 
Malu (memalukan), "tambah Ramli. 
Penyalahgunaan kuasa melalui perbicaraan melibatkan dakwaan penggunaan pesawat polis untuk kepentingan peribadi beliau, di mana peguam beliau Rosli Dahlan mempertahankan dia. 
Menurut Rosli, Hakim Supang Lian memberitahu mahkamah pada penutup pendengaran 59 hari bahawa keterangan Musa adalah tidak boleh dipercayai dan tidak boleh diambil kira. 
Rosli memberitahu Hakim Supang Lian mengulangi perkataan "bohong" dua kali dalam menilai bukti kesaksian Musa sebagai saksi ke-75, didakwa dipanggil terakhir dalam usaha untuk menyangkal keterangan orang-orang yang datang sebelumnya. 
Antara saksi ialah juruterbang Ramli, yang telah menafikan telah menerbangkan Ramli ke Ulu Tungku dan Lahad Datu, di mana syarikat hartanah Kinsajaya Sdn Bhd mempunyai kepentingan. 
Supang Lian memutuskan bahawa pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie dan Ramli berhak untuk dilepas dan dibebaskan. Setahun kemudian, Mahkamah Tinggi menolak rayuan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap keputusan Mahkamah Sesyen untuk membebaskan Ramli. 
'Musa berbohong mengenai kelayakan akademik beliau' 
Satu lagi sebab mengapa kata-kata Musa perlu diambil dengan secubit garam adalah kerana dia telah berbohong mengenai kelayakan akademik semasa suruhanjaya siasatan diraja (RCI) pada tahun 1999, dakwa Ramli. 
"Dia tidak boleh dipercayai kerana apabila beliau memberi keterangan kpd suruhanjaya siasatan diraja, apabila mereka bertanya kepadanya tentang kelayakan beliau, beliau berkata diploma lanjutan dalam bidang undang-undang." 
Yang sebenarnya, dia hanya mempunyai sijil dalam bidang undang-undang dari kursus satu tahun yang dia ambil dalam undang-undang. Sijil sahaja. Satu diploma lanjutan adalah sama dengan ijazah, anda tahu." 
Ramli berkata bahawa peguam dan ahli PKR R Sivarasa membuat laporan polis berkaitan dengan "kelayakan palsu" itu satu atau dua tahun lalu, tetapi tiada siasatan telah dijalankan. 
RCI dalam soalan telah ditubuhkan untuk menyiasat isu mata lebam Ketua Pembangkang, Anwar yang diterima ketika dilokap, kata Ramli. 
Kemudian KPN Rahim Noor pada mulanya berkata luka itu adalah disengajakan, tetapi selepas RCI diadakan, beliau mengakui telah memukul Anwar. - SUMBER

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive