03 February 2014

Ahmad Maslan Hanya Menghodohkan Lagi Wajah UMNO

Satu-satunya pemimpin dalam dunia, dari zaman kuno hingga dunia moden, yang mengaku dirinya seorang yang pandai sambil membanggakan pencapaian CGPA 3.85 ketika di universiti, Ahmad Maslan yang kini menjawat jawatan Ketua Penerangan UMNO dan Timbalan Menteri Kewangan, hari ini tampil dengan satu lagi "kecerdikannya" menjelang kempen pilihanraya kecil DUN Kajang yang bakal diadakan tidak lama lagi.

Selepas mengadakan taklimat tertutup anjuran UMNO Hulu Langat, beliau memberitahu, kes liwat Anwar Ibrahim yang masih belum selesai di mahkamah dan video seks yang menyerupai Ketua Pembangkang itu akan menjadi bahan kempen utama sepanjang pilihanraya itu nanti.Menurut beliau, pengundi DUN Kajang perlu diingatkan bahawa pembangkang menawarkan seorang calon yang masih mempunyai beban kes di mahkamah dan tidak menjadi kesalahan untuk UMNO bercerita tentang peribadi calon pembangkang itu kerana kita mahu pengundi memilih calon yang benar-benar sesuai sebagai wakil rakyat mereka.

Dengan awal-awal lagi sudah memberi signal akan membangkitkan dan menjaja cerita seks dan liwat mengenai Anwar Ibrahim yang bakal bertanding di DUN Kajang, ia tidak lain memperlihatkan UMNO dan BN benar-benar sudah kekeringan modal untuk menghadapi pilihanraya ini.

Ini kerana isu seks dan liwat bukanlah lagi modal yang mendatangkan untung kepada UMNO, BN dan kerajaan memandangkan dalam kempen PRU 13 itu, isu tersebut sudah pun dimainkan semahu-mahunya dan hasilnya kemenangan BN berkurangan daripada 140 kerusi pada 2008 menjadi hanya 133 kerusi saja. Dalam masa yang sama, undi popular BN pula hanyalah 47 peratus berbanding pembangkang 5i peratus.

Ini bermakna isu seks dan liwat yang melibatkan Anwar telah gagal mempengaruhi pengundi dan langsung tidak mendatangkan kesan untuk melemahkan kekuatan Anwar serta Pakatan Rakyat.

Tambahan pula, dengan faktor pengundi Kajang yang sebahagiannya merupakan penduduk bandar, separa bandar dan terdedah kepada maklumat dunia baru, isu tersebut tidak lebih umpama lauk basi yang tidak akan dijamah oleh sesiapa, malah tercium baunya saja sudah dicampakkan ke dalam tong sampah. Dengan memainkan isu itu, bukan saja peluang BN untuk menang bertambah tipis, malah akan menyebabkan jumlah undi yang diperolehi juga terus merudum.

Melalui CGPA 3.85 yang dimilikinya, Ahmad Maslan sepatutnya juga harus sedar bahawa kemenangan BN di banyak kerusi dalam pilihanraya umum lalu adalah atas sumbangan pengundi luar bandar dan kampung yang tidak terdedah kepada maklumat internet dan ia berbeza sama-sekali dengan pengundi Kajang.

Bagi kebanyakan pengundi Kajang dan rakyat ketika ini, isu yang membelenggu mereka ialah berkenaan kenaikan harga barang dan beban kos hidup serta beberapa isu lain seperti kerajaan yang baik, pentadbiran yang telus, pemimpin yang berjiwa rakyat dan seumpamanya. Cerita lucah, seks dan liwat bukan makanan orang Kajang. Jika isu sebenar yang menjadi keperluan rakyat tidak ditangani dan dijelaskan dengan baik dan asyik bercakap soal seks dan liwat saja, rakyat akhirnya akan lebih membenci serta menjauhi UMNO, BN serta kerajaan.

Dengan awal-awal sudah memberitahu bahawa cerita seks dan liwat akan menjadi modal kempen BN, maka sudah tentulah dapat dijangkakan bahawa kempen BN nanti akan meriah dengan suara-suara daripada NGO seperti TIBAI dan Umi Hafilda yang memang sejak dulu amat pakar bercerita tentang perkara-perkara lucah dan porno mengenai Anwar Ibrahim sedangkan sumbangan mereka juga dianggap gagal selama ini.

Blogger dan pengendali laman sosial pro BN yang turut stim dengan cerita seks ini pastinya juga akan memainkan isu tersebut semahu-mahunya sepanjang kempen pilihanraya DUN Kajang nanti.

Tidak mustahil juga, atas nama kempen pilihanraya akan diadakan tayangan terbuka video seks yang didakwa menyerupai Anwar itu. Di rumah-rumah pengundi pula, mungkin akan diposkan video yang sama untuk meracuni pemikiran pengundi.

Akhirnya apa yang berlaku ialah semua orang hanya bercakap dan bercerita soal seks dan liwat sepanjang kempen itu. Orang yang menonton video seks juga jadi bertambah. Tidak akan ada lagi yang bercakap soal perjuangan UMNO, kebaikan kerajaan dan sebagainya. Yang difokuskan oleh jentera penerangan yang diketuai oleh Ahmad Maslan hanyalah seks dan liwat sedangkan pembangkang atau Pakatan Rakyat terus berkempen dengan menawarkan agenda perubahan, mendedahkan pembaziran dan keborosan pemimpin, kenaikan harga barang dan seumpamanya yang kelihatan relevan dengan keperluan rakyat serta pengundi.

Bukan saja peluang kempen tidak digunakan untuk menerangkan asas perjuangan UMNO dan dasar-dasar kerajaan serta menangkis pelbagai tuduhan, malah dengan menjaja cerita seks dan lucah sendirinya menjadikan wajah UMNO dan kerajaan semakin kotor dan hodoh. UMNO dan kerajaan dianggap seolah-olah hanya tahu menjaja cerita berunsur seks dan lucah untuk menutup pelbagai kelemahan dan kepincangannya dan bukan menerangkan keadaan yang sebenarnya.

Lagi pula kes liwat Anwar dalam proses mahkamah lagi dan biarlah mahkamah menentukan keadilannya manakala kes video seks pula sudah dinafikan melalui laporan polis.

Berterusan menjajanya hanya akan menjadikan wajah UMNO dan kerajaan terus hodoh di mata pengundi. Daripada bertanding di DUN Kajang semata-mata bermodalkan cerita seks, lucah dan liwat sedangkan Pakatan Rakyat menawarkan Anwar Ibrahim bertanding di situ dengan cita-cita yang lebih membara, bukan saja untuk mengekalkan penguasaan di Selangor, bahkan untuk menawan Putrajaya dalam PRU 14, adalah lebih wajar BN memutuskan tidak meletakkan calonnya dalam pilihanraya kecil ini.

Sekurang-kurangnya wajah hodoh UMNO dan kerajaan kerana "terlebih cerdiknya" Ahmad Maslan dapat dielakkan. (sH 02/02/2014)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive