16 June 2014

Pekerja TNB ancam buat demo lebih besar dari BERSIH

Belum jelas ini ugutan main-main atau serius tapi Kesatuan Tenaga Nasional Berhad (TNB) mengancam untuk mengajak ahli-ahlinya berarak di jalanraya sekiranya majikan mereka masih meneruskan kontrak dengan syarikat YTL sebagai penjana tenaga bebas (IPP).

YTL merupakan syarikat yang dikuasai taikun Tan Sri Francais Teoh yang baru-baru ini bikin kecoh dengan kenyataan mengenai kroni kapitalisme yang dakwanya diamalkan di Malaysia.

Presiden TNB Junior Officers Union (TNBJOU), Mohd. Roszeli Majid berkata, selain 34,900 ahli, pertubuhan bukan kerajaan dan rakyat awam - dan menjanjikan bilangan yang hadir nanti jauh lebih besar daripada perhimpunan Bersih.


“Sekiranya kontrak YTL sebagai IPP yang tamat tahun 2015 diperbaharui dan kontrak stesen janaletrik Pasir Gudang, Johor diberi kepada mereka tidak mustahil perkara sedemikian akan berlaku.Kami akan berjuang habis-habisan kali ini.

“Ia bukan sahaja menjadi punca kakitangan TNB menjadi mangsa malah rakyat sendiri akan terbeban dengan kenaikan tarif elektrik pada masa depan,” ujarnya.

Terdahulu, TNBJOU bersama Persatuan Eksekutif  Tenaga Nasional, Kesatuan Percantuman Pekerja-Pekerja TNB dan Persatuan Unit Keselamatan TNB mengadakan demonstrasi aman dan menghantar memorandun kepada pimpinan TNB membantah pelantikan YTL sebagai IPP.

Memorandum berkenaan disampaikan kepada Ketua Pegawai Eksekutif TNB, Datuk Seri Azman Mohd .

Mohd. Roszeli berkata, TNB tidak menikmati sebarang manfaat sejak berurusan dalam pembelian tenaga dengan YTL sejak tahun 1993 malah perjanjian pembelian tenaga generasi pertama dengan syarikat itu menyebabkan TNB terpaksa menanggung beban kewangan dengan membayar harga belian tenaga yang lebih tinggi daripada apa yang TNB mampu janakan pada masa itu.

“Berdasarkan angka dan maklumat yang kami peroleh, sehingga kini TNB telah membayar lebih RM20 bilion kepada YTL,”  katanya sambil memberitahu pelantikan YTL sebagai IPP dilakukan secara runding terus.

Mereka juga percaya pelbagai implikasi melibatkan jaminan pekerjaan akan berlaku kesan daripada projek berkapasiti 1,400 megawatt (MW) hingga 2,000 (MW) yang ditawarkan kepada YTL.

“Kami masih ingat bagaimana YTL membina loji janakuasa elektrik di Paka, Terengganu dengan menyewa tanah TNB hingga menyebabkan ahli-ahli kami terpaksa dipindahkan bersama kaum keluarga masing-masing.

“Kami juga bersimpati dengan kaum pekerja dan rakyat yang terpaksa menanggung bil elektrik yang tinggi selepas wujudnya IPP milik YTL,” katanya.

Beliau juga bimbang sekiranya projek IPP di Pasir Gudang diberikan kepada YTL, ia memaksa kerajaan menyambung kontrak IPP yang lain yang menjadikan kes YTL sebagai rujukan utama seterusnya mewujudkan dominasi dalam projek IPP.

Mohd. Roszeli juga mendesak supaya pengurusan TNB mempertahankan dan tidak menyerahkan tanah TNB di Stesen Elektrik Pasir Gudang kepada pihak YTL dalam jua keadaan.

“TNB beritahu akan beri keputusan mengenai sama ada penglibatan YTL diterima atau tidak pada 25 Julai ini..kalau tidak selain berarak di jalanan, kami juga akan berkhemah di Pasir Gudang beramai-ramai walaupun ia berlarutan sampai bulan Ramadan,” ujarnya.

Pihaknya juga kesal dengan kenyataan seorang pengurusan YTL yang mengkritik dasar kerajaan dengan menyifatkan Malaysia mengamalkan kronisme sedangkan ia seolah-olah peribahasa 'menepuk air di dalam dulang terkena muka sendiri'.

Menurutnya, sebagai kesatuan dalaman TNB, ini adalah tindakan kali pertama pihak kesatuan TNB  membuat demonstrasi dan menghantar memorandum dan mereka tidak akan berbuat sedemikian sewenang-wenangnya melainkan benar-benar terpaksa seperti senario yang berlaku sekarang.-16/6/2014

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive