16 November 2013

Pulau Pom Pom TERKINI ...

SEMPORNA: All is well on Pulau Pom-Pom as tourists were still coming to the island about 30km from here.

Tourists can be seen snorkelling in the clear shallow waters fronting the island where a Taiwanese man was shot dead while his wife kidnapped by armed men in the wee hours yesterday. 
There also several tourists sun bathing on the beach as a team of policemen stood guard in nearby huts while another team from the forensics unit conducted their investigations in one of five chalets where the shooting took place.
Journalists however were later told to leave the island as it was a private property and only those with prior bookings were allowed.

Chalet where shooting took place.


Read more: 'All is well on Pulau Pom-Pom' - Latest - New Straits Times http://www.nst.com.my/latest/all-is-well-on-pulau-pom-pom-1.402606?localLinksEnabled=false&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter#ixzz2kmN7HRm0


Penculikan Semporna: Penjenayah Bukan Kumpulan Militan - Polis
Imej daripada Google Earth yang menunjukkan kedudukan lima chalet atas air yang terletak di Pulau Pom Pom Resort.
SEMPORNA: Polis masih menyiasat sama ada kumpulan penjenayah yang terlibat dalam pembunuhan seorang lelaki Taiwan dan penculikan isterinya mempunyai kaitan dengan kumpulan militan termasuk Abu Sayyaf yang beroperasi di selatan Filipina.
Suspek dipercayai mengikat bot mereka di bawah tiang chalet atas air. Sebelum menembak mati seorang pelancong warga Taiwan serta menculik isteri mangsa.
Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata berdasarkan siasatan yang dijalankan setakat ini, penceroboh ialah kumpulan penjenayah yang menyerang sebuah villa atas air di Pulau Pom Pom di Semporna, mereka mungkin juga ingin merompak pelancong asing.
"Jenayah seperti itu nampak seperti dilakukan oleh penjenayah dan bukannya dilakukan oleh kumpulan militan bersenjata yang dikenali," katanya kepada pemberita di Kota Kinabalu selepas melawat tempat kejadian dan menubuhkan pasukan khas untuk menyiasat insiden yang berlaku pada pukul 1 pagi Jumaat.
Katanya polis percaya isteri mangsa, An Wei Chang yang juga warga Taiwan berusia 58 tahun telah dilarikan oleh kumpulan terbabit ke perairan Semporna.
"Kami percaya mangsa yang dilarikan itu masih hidup," katanya sambil menambah polis sudah menghubungi Pejabat Ekonomi dan kebudayaan Taipei di Malaysia bagi memaklumkan kejadian berkenaan.
Hamza berkata berdasarkan kelongsong peluru yang ditemui di tempat kejadian, polis percaya penjenayah menggunakan senjata berat.
Kes ini juga tidak ada kaitan dengan insiden pencerobohan dan motif kejadian masih disiasat, katanya.
"Daripada pengalaman kita di Sabah, jenayah dilakukan oleh penjenayah biasa, namun mereka akan menuduh kumpulan lain melakukannya," katanya sambil menambah mereka telah memaklumkan kepada rakan sejawat mereka di Filipina dan usaha mengesan mangsa sedang dijalankan di kawasan perairan Semporna.
Beliau juga meminta orang ramai yang mempunyai maklumat agar tampil membantu siasatan.
Kes disiasat mengikut Seksyen 302 dan Seksyen 365 Kanun Keseksaan.
"Semasa kejadian itu seorang pengawal keselamatan di situ mendengar bunyi tembakan dan melaporkan perkara tersebut kepada Pasukan Gerakan Am yang berada kira-kira 800 meter dari tempat kejadian, namun mereka mendapati pintu bilik resort dikunci daripada dalam.
"Saksi menemui mayat mangsa dengan empat kelongsong peluru kosong. Sementara isteri mangsa diculik," katanya.
Sementara itu, Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman menggesa orang ramai tidak panik atau terpengaruh dengan khabar angin yang disebarkan mengenai insiden berkenaan.
"Kita akan memastikan keselamatan pengunjung dan pelancong yang melawat Sabah terjamin dan pihak berkuasa akan mengambil tindakan sewajarnya," katanya di sini.
Musa berkata beliau juga sudah diberi taklimat oleh ESSCOM berhubung kejadian itu.
"Kita serah kepada pihak berkuasa untuk melakukan siasatan," katanya.
Di PUTRAJAYA, Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sedia menghulurkan bantuan dalam kes culik membabitkan pasangan Taiwan itu, jika diperlukan.
Ini kerana Semporna terletak dalam kawasan Esscom dan Esszone, katanya pada sidang akhbar di sini, JUmaat.
Sementara itu, beliau berkata kumpulan pertama ATM yang dihantar ke Filipina bagi membantu mangsa Taufan Haiyan melaporkan bahawa situasi di situ adalah lebih teruk daripada yang dijangkakan.- mStar

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive