27 November 2013

SAH Dia adalah Siti Aishah - Polis Tak Berhasrat Untuk Tangkap Dia - IGP

..KUALA LUMPUR: Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mengesahkan identiti wanita yang ditahan sebagai hamba di London adalah seorang warga Malaysia, Siti Aishah Abdul Wahab.
Wanita yang berusia 69 tahun itu juga dikehendaki oleh pihak polis kerana penglibatan dalam aktiviti komunis.
Khalid memberitahu beliau telah dimaklumkan pihak berkuasa United Kingdom    
Polis Tak Berhasrat Tangkap Siti Aishah
KUALA LUMPUR: Polis tidak berhasrat untuk menangkap, mangsa warga Malaysia yang dijadikan hamba di London Siti Aishah Abdul Wahab atas kegiatan komunismenya sekitar tahun 1970an dahulu.
Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata tiada masalah untuk Siti Aishah pulang semula ke negara ini dan memang pada tahun 70an dahulu, polis mahu menangkapnya atas aktiviti komunis tetapi dia sudah berhijrah ke United Kingdom dan polis hanya memantau kegiatannya sahaja.
"Pada zaman 70an dahulu, dia adalah salah seorang dari 'student' pelampau berhaluan kiri dan berpusat di London dan pada zaman tersebut kita memang 'hendak' dia tetapi dia dah pergi kesana,"
“Jika dia hendak balik ke sini, baliklah dan kegiatannya itu dulu jadi saya rasa jikalau kita hendak tangakap pun buang masa sahaja,” kata beliau kepada pemberita selepas Majlis Penganugerahan Pingat Kedaulatan Negara di PULAPOL, di sini.
Beliau menambah polis juga akan menunggu laporan dari pihak berkuasa United Kingdom untuk mengetahui samada Siti Aishah masih lagi menjadi rakyat Malaysia atau rakyat Britain.
“Kita tidak tahu lagi, dia sudah lama tinggalkan negara kita dan mungkin dia sudah menyerahkan kerakyatannya namun kita perlu mendapatkan laporan dari pihak United Kingdom dulu,” katanya lagi.
Siti Aishah, 69 merupakan salah seorang dari tiga wanita yang diselamatkan oleh polis Britain dari aktiviti perhambaan di sebuah rumah di Lambeth, London.
Beliau dan dua lagi wanita warga Britain dan Ireland yang masing-masing berusia 30 dan 57 telah dijadikan hamba selama 30 tahun oleh seorang pasangan yang juga merupakan penggerak kepada sebuah pertubuhan radikal Maoist yang berfahaman Marxist di Britain.
Siti Aishah juga merupakan ibu saudara kepada Editor Majalah Astro AWANI, Zan Azli Zainal Abidin

A screengrab of a woman believed to be Malaysian Siti Aishah, taken from the 1997 ITV News video.
A screengrab of a woman believed to be Malaysian Siti Aishah, taken from the 1997 ITV News video.
  
PETALING JAYA: A 16-year-old documentary by ITV News showing an attempt by British media to speak to the leader of the alleged Maoist cult has surfaced, with a woman believed to be Malaysian Siti Aishah, 69, also pictured in the video.
The video, which can be seen on the ITV website, is an excerpt of a 1997 documentary about the death of Sian Davies, who died after falling from a window at the house they shared with Aravindan Balakrishnan, also known as Comrade Bala, and his partner Chanda Pattni.
Two of the three women kept as slaves are believed to be in the ITV News video.
In the video, a woman named Josephine, which ITV News believes to be the 57-year-old Irish woman who was enslaved, repeatedly accused cameramen of being "part of the fascist state".
When a reporter asked for Comrade Bala, an unknown woman of Chinese origin, speaking in what appears to be a Malaysian accent asked, “Are you higher than the Coronoer’s Court, everything has to be sorted out there”.
Another woman, which ITV News believes to Siti, said, "we don’t want to talk to you" finally shutting the door.
Siti Aishah is one of three women believed to be have been held for more than three decades by a cult-like Maoist sect led by Indian national Aravindan Balakrishnan and his partner Chanda Pattni, a Tanzanian national of Indian descent.
The Malaysian woman, believed to be Siti, 69, was held alongside an Irish woman, 57 who has tentatively been identified as Josephine Herival by the British press, and a younger woman known as Rosie Davies, 30.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive