14 February 2014

Langkah Kajang.....Ketakutan Sangat Umno Terhadap DSAI ..!!!


Amaran Ketua Pengarah psychiatry. Mereka yang lemah fikiran, dan pening bila baca artikel seperti ini dinasihatkan makan panadol banyak2 atau untuk segera selesai segala macam penyakit- disarankan minum paraquat. 


Terutamanya kepada orang Melayu: kenapa UMNO takut sangat Anwar jadi MB Selangor? Anwar itu bangsanya Melayu dan agama nya Islam. Jika dia jadi MB pemimpin negeri Selangor ialah Melayu. Oh—Anwar nanti akan jadi boneka DAP. Ini satu kenyataan yang tak boleh disokong oleh akal. Kurang kah keMelayuan Anwar dengan keMelayuan pemimpin UMNO yang semua nya ada rakan konsgi Cina dan bukan Melayu dalam perniagaan mereka?UMNO tidak dpat terima bahawa orang Melayu semakin ramai menolak UMNO sebab mereka tahu, menolak UMNO tidak bererti mereka menghilangkan keMelayuan mereka.
Jika Anwar jadi MB apa masaalah nya? jika Anwar tidak berguna bukankah itu menguntungkan UMNO dan BN? Jika Anwar itu laknatullah seperti yang disebut oleh Adnan Mansor, bukankah ini untung kepada UMNO? Bayangkan ini- seorang seperti Adnan Mansor yang mempunyai latar belakang yang mencurigakan boleh melaknattullah kan Anwar!. Adnan Mansor sepatutnya bersyukur kerana mencapai kejayaan yang tinggi sejak bermula sebagai tukang jual carpet.Tentunya Anwar tidak jadi ancaman kepada kesejahteraan dan hayat UMNO.
Lagipun, jika kita boleh meletakkan masa depan kita lama dalam tangan BN, apa yang hendak kita takut meletakkan masa depan selama 5 tahun dalam tangan Anwar dan PR?
Kalau kita hendak main politik, kita mainlah sebaiknya. Anwar ada political skills untuk mengimbangi komplot jahat yang sentiasa berligar dalam kepala BN. Kita hendak bermain a game of power- jadi lakukan sesuatu untuk mengukuhkan kuasa yang ada. Itu pun matlamat politik- mendapatkan kuasa memerintah. BN melakukan apa sahaja untuk kekalkan kuasa yang mereka ada. Kebebasan yang sama mesti diberikan kepada Pakatan rakyat. Anwar melakukan langkah Kajang ini, makna dia tahu bagaimana main power game ini.Menjadikan Selangor model pengurusan PR- mungkin bukan suatu penerangan yang menarik sangat. Ianya akan menjadi kenyataan jika pemimpin negeri menanam etika kerja yang baru dan nilai2 pro kemajuan. Yang paling penting, ia memerlukan pemimpin yang tegas dan berani serta tidak takut melakukan perubahan.Cabaran untuk rakyat Selangor ialah membentuk Selangor menjadi sebuah negeri yang ditadbir dengan baik. Ini tugas suatu creative minority yang membentuk cabaran tersebut dan memikirkan respon2 untuk menyahut cabaran tersebut.Cabaran untuk Anwar bila dia jadi MB ialah menyediakan alat kelengakapan untuk menjawab cabaran dan agenda menjadikan Selangor model sebuah negeri yang ditadbir lebih baik dari negeri2 yang ditadbir oleh BN. Ini memerlukan antara nya kerajaan negeri yang baik yang dianggotai oleh barisan pemimpin yang berkualiti tinggi. Bukan nya rahsia bahawa rahsia sebuah kerajaan yang baik ialah anggota kerajaan yang baik- pimpinan politik klas satu, jentera pengkerajaan klas pertama, dan rakyat yang disedarkan. Kerana itu, saya tidak nyata, motif membawa kembali pemimpin2 seperti Mat Taib dan yang sewaktu dengan nya, merupakan suatu stateji yang baik.Untungnya, hendak menjadikan Selangor model bagaimana pengkerajaan yang baik boleh berjaya, tidak lah sukar sangat. hanya perlu lakukan yang berlawanan dengan apa yang dilakukan oleh kerajaan BN.Model BN ialah sebuah bad model- kepimpinan politik yang opportunis, rasuah, yang menjalankan dasar2 yang kabur meguntungkan sebahagian masyarakat. Negara ini sedang menuju kepada kehancuran kerana kita ada leadership yang disebut dalam istilah Perancis- fainéant leadership. Fainéant tidak sama dengan elegant silence. Fainéant erti nya- do nothing.Itu yang sebenarnya jenis kerajaan yang kita ada dibawah Najib. Negara musnah dibawah fainéant leadership Najib. Kita ada a-do-nothing Leadership. Apa Najib buat mengenai perkelahian agama? Tidak ada apa2. Apa dia buat untuk menyekat ketegangan kaum? Do nothing. Apa dia buat untuk mengurangkan perbelanjaan yang membazir? Do nothing. Apa dia buat untuk memerangi rasuah? Do nothing. Jadi leadership dia boleh dideskripsi sebagai fainéant (fay-nay-yon) leadership- do nothing leadership.

Jika BN menyediakan pimpinan yang koro, Anwar mesti menyediakan bakat yang terbaik untuk mengurus Selangor. Jika kualiti jentera pentadbiran dalam negeri perintah BN hanya setakat boleh-lah, Anwar dan PR mesti menyediakan jentera pentadbiran yang kelas 1.Yang menyebabkan UMNO dan BN cemas dan ketakutan, ialah cabaran2 ini semua adalah keberangkalian yang boleh dicapai diberi pimpinan politik yang inginkan itu semua. Sekali gus, ia akan menjadi penanda perbandingan dan rakyat akan melihat bahawa ada masa depan yang lebih baik bukan dibawah BN. peningkatan kesedaran rakyat inilah yang amat ditakuti oleh UMNO dan BN.sakmongkol AK47

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive