25 September 2014

PRK Pengkalan Kubor: Ramai pengundi luar pulang mengundi


SALMAH MAT HUSAIN & MOHD NOR YAHYA | .

TUMPAT: PAS melihat pilihan raya kecil (PRK) Pengkalan Kubor agak positif memandangkan sebahagian besar daripada kira-kira 1,700 pengundi yang berada di luar, pulang membuang undi.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan, Datuk Mohd Amar Abdullah berkata, pengundi luar kebanyakan golongan muda pulang menunaikan tanggungjawab mereka.

“Kita memanjatkan rasa syukur kerana mereka pulang biar pun hari mengundi diadakan ada hari bekerja.

“Mereka tidak mahu ketinggalan menunaikan tanggungjawab sebagai pemilih biar pun terpaksa mengambil cuti,” katanya ketika ditemui semasa meninjau suasana pilihan raya di Sekolah Kebangsaan Teluk Jering.


Beliau juga berkata, suasana tempat mengundi di Teluk Jering agak tenang biar pun didapati ramai penyokong kedua-dua parti yang bertanding.

“Suasana tenang, tiada masalah perayu undi di antara kedua-dua pihak. Lagi pun suasana molek kerana cerah cuaca pada sebelah pagi,” katanya.

Turut berada di tempat mengundi tersebut Adun Bukit Tuku, Abdul Rasul Mohamad dan petugas dari Rantau Panjang dan Pengkalan Chepa.

Teluk Jering merupakan kubu tradisi Umno sejak dahulu lagi. Bagaimanapun strategi undi senyap menjadi pilihan kalangan pengundi muda.

Harapan penduduk untuk mendapatkan jambatan baru menggantikan jambatan lama yang sempit akan menjadi kenyataan tidak lama lagi selepas kerajaan negeri meluluskan peruntukan membinanya.

Teluk Jering merupakan kawasan sempadan dengan Dun Wakaf Bharu. Jalan dari Cabang Empat Tok Mek Ngah ke sempadan Dun Pengkalan Kubor jem teruk sejak pagi lagi.

Manakala di Sekolah Menengah Ugama (Arab) Meheliah suasana tempat pengundi pun agak tenang biar pun perayu undi PAS dari Bachok dan Selangor mendominasi tempat tersebut.

Laluan ke tempat pengundian agak sempit menyebabkan perayu undi PAS dan BN berada bercampur antara satu sama lain.

Turut menyertai rayuan undi PAS Ketua Muslimat PAS Pusat, Siti Zailah Mohd Yusof, timbalanya, Dr Mariah Mahmod, naib ketua, Mumtaz Mohd Nawi dan isteri Mursyidul Am, Datin Tuan Sabariah Tuan Ishak.

Suasana meriah juga dapat dilihat di tempat mengundi di Sekolah Menengah Rendah Sains Mara. Jalan dari Pantai Sri Tujuh ke Pengkalan Kubor jem teruk.

Sementara itu jentera pilihan raya PAS mengesan petugas SPR melipat empat kertas undi sehingga menyebabkan ruang tempat pangkah bulan berlipat.

“Kesannya menyebabkan ramai pengundi warga emas susah hendak pangkah bulan kerana terpaksa membetulkan lipatan terlebih dahulu,” kata mereka.

- HARAKAHDAILY 25/9/2014

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive