31 March 2011

Video sex : "Apabila datang berita daripada orang fasik, hendaklah kamu selidik dahulu berita itu," kata Mufti Perlis

gambar hiasan

Dalam menghadapi keadaan politik mengeksploitasi isu peribadi, seperti penggunaan isu video seks yang dikaitkan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim, umat Islam dinasihatkan menyiasat dahulu kesahihan dakwaan itu.

"Nasihat saya, dalam al-Quran, Allah berfirman dalam surah al-Hujurat, apabila datang berita daripada orang fasik, hendaklah kamu selidik dahulu berita itu," kata Mufti Perlis Dr Juanda Jaya. "Dan kalau tidak cukup empat orang saksi, sepatutnya penuduh dikenakan hukuman Qazaf. Hukum orang fasik ini, dia tak layak lagi jadi saksi untuk sebarang kes kerana sudah hilang kredibeliti."

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Dr Juanda berpendapat isu melibatkan keaiban peribadi tidak boleh dijadikan modal politik, apatah lagi jika perkara berkaitan seks yang amat memalukan.

"(Kalau betul pun), kita tak tahu, mungkin dia sudah bertaubat. Kenapa perlu dedahkan perkara itu? Siapa tak ada aib? Takkan dosa sepuluh atau 10 20 tahun lagi perlu dikorek semula?" soal Dr Juanda lagi.

Katanya, rakaman video sahaja tidak mencukupi jika tidak disokong oleh empat saksi yang adil kerana jenayah bagi kesalahan berzina amat berat dan hukuman yang dijatuhkan hendaklah bebas daripada sebarang prasangka.

"(Jadi), kalau ada tiga orang saksi yang melihat perkara itu, lebih elok mereka tutup mulut sahaja daripada mendedahkannya. Kesan tindakan itu melibatkan banyak pihak, termasuk anggota keluarga yang terlibat," katanya. - malaysiakini


STONE : Nampaknya beberapa Mufti-mufti pun menentang cara yang dilakukan oleh '3 Boroi' ni, termasuk lah Mufti yang dikatakan orang kuat UMporNO, mufti Perak, Harussani. Nampak gaya filem 3 boroi semakin menjunam, tiada lagi sambutan kecuali di pihak pemerintah yang bermati-matian mempertahankannya ...tunggu saja lah apa kesudahannya nanti

1 comment:

Anonymous said...

sopi:
bapak org tiga ekoq ni mmg xtau agama la...ske sgt mgaibkan org...mcm la ko tu perfect sgt...heee...da tua2 pom blagak muda,xmalu ke dgn anak2 cucu...msti dorg pom akan ckp...xptot atok2 wt cmni...xbaek.ALLAH marah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive