08 September 2011

Najib 'kemut' 60sen setiap top-up kredit RM10 mulai 15 Sept

Aku dapat msg ni dari sorang kawan yang mengusahakan kedai telefon di PD petang tadi.

 Msgnya berbunnyi macam ni "Berkuatkuasa mulai 15 Sept 2011 6% cukai kerajaan/perkhidmatan akan dikenakan keatas tambahnilai prabayar/simpack kepada pelanggan (semua Telco)

Lepas aku baca msg dia pun talipon aku ..
Dia kata lepas ni Rosmah katek nak beli rantai leher sebesar tali kapal pula ...

Hahahaha ...

Mungkin jika sekali pandang nilainya kecil, 6 kupang setiap RM10, tapi kalau kita kira keseluruhan pengguna pra-bayar untuk semua Telco di seluruh negara, cukai yang dikutip oleh kerajaan haramjadah ni mugkin boleh mencecah ribuan/jutaaan ringgit.

KUALA LUMPUR: Syarikat telekomunikasi mengaut keuntungan berbilion ringgit setahun, tetapi cukai perkhidmatan bagi tambah nilai prabayar dan permulaan prabayar/pek SIM bagi semua syarikat telekomunikasi dinaikkan sebanyak enam peratus, berkuat kuasa 15 September ini.

Ia bermaksud, seorang pelanggan yang membeli tambah nilai RM10 perlu membayar RM10.60, dengan 60 sen sebagai cukai perkhidmatan.

Pada masa yang sama, peneraju penyedia perkhidmatan komunikasi bersepadu Malaysia, MAXIS Berhad (Maxis) merekodkan keuntungan sebelum cukai sebanyak RM1.498 bilion untuk tempoh enam bulan berakhir 30 Jun 2011.

Ia meningkat berbanding RM1.485 bilion dalam tempoh sama tahun lalu.

Menurut laporan Bernama, pelanggan prabayar dimaklumkan melalui SMS bermula tengah hari ini mengenai cukai perkhidmatan itu, berdasar kenyataan bersama yang dikeluarkan syarikat telekomunikasi Malaysia.

Para pelanggan juga disaran merujuk laman web syarikat telekomunikasi masing-masing untuk maklumat atau menghubungi pusat perkhidmatan pelanggan sekiranya mereka mempunyai pertanyaan lanjut.

Syarikat telekomunikasi itu juga dilapor berkata, cukai perkhidmatan merupakan cukai penggunaan dan boleh dikenakan kepada pelanggan sebagaimana yang disediakan dalam perundangan cukai perkhidmatan.

Akta Cukai Perkhidmatan 1975 memerlukan syarikat telekomunikasi mengenakan levi cukai perkhidmatan pada kadar tertentu terhadap perkhidmatan telekomunikasi, termasuk perkhidmatan prabayar mudah alih.

Ia sama seperti cukai perkhidmatan yang dilevi terhadap pembelian makanan dan minuman daripada restoran dan hotel.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=20019

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive