02 January 2013

Kes budak 13 tahun nak rogol wanita Cina di Melaka


Semalam di Melaka, seorang wanita Cina mendakwa hampir dirogol oleh seorang budak lelaki yang umurnya terlalu muda iaitu 13 tahun.
Dakwaan itu disebarkan melalui akaun Facebook miliknya dan ia mula viral petang ini.
Ketika kejadian, dia mendakwa sedang berada di dalam tandas wanita di sebuah stesen minyak di Jalan Munshi Abdullah, Melaka.
Dengan tidak semena-mena, pintu bilik airnya ditolak oleh budak lelaki tersebut dan dia cuba melakukan perkara yang tidak senonoh.

Wanita itu mendakwa melawan tindakan budak lelaki tersebut dan berjaya diselamatkan oleh pekerja stesen minyak itu.
Wanita itu juga meluahkan rasa sedih kerana selepas kejadian itu berlaku, dia telah pergi ke balai polis untuk membuat laporan tetapi dia mendakwa tidak mendapat layanan yang sewajarnya dari pihak polis.
Setiap kejadian itu diceritakan oleh wanita berkenaan dalam laman Facebooknya sendiri.
Berikut adalah tulisan wanita itu:
rogol budak 3
“Dear all, i was nearly been raped by a 13 year old malay kid at Shell Petrol Kiosk female toilet (Jalan Munshi Abdullah). I stop by there for a poo break and he stormed in when i opened the door after m done. With such a young mind, he manage to hold me and shut my mouth..he kissed my cheeks and molested my breast… While i struggled to fight him off … I shouted my lungs out till the opposite Bank Simpanan Nasional staff and customer heard my shouting..In between of fighting him off, i manage to bite his fingers..
“After a few attempts of trying to open the door, finally i heard a few person outside the toilet.. With that i try even harder to open the door and manage to slot my palm in between the door to avoid the door being shut again ..And thank god the shell assistant was right outside the toilet with another malay lady and malay man after the door was partly open.. They caught him and keep him in the male toilet till the police are here..
“And what was even heart breaking , is that the police ask me whether to let him go or continue with the police report.. Y on earth should i be letting him go??!!! And i m being questioned that did i make a lie??!! How sad is this that i m being questioned in such a way just because he is a kid….,Thank god he was not armed with any tool nor he is with other adult that may even harm me more.. And now i m in Hospital Besar Melaka for check up and will proceed with another investigation and report at IPK .. And a reminder to all the ladies and men out there, the world has changed.. A kid of 13 years old has managed to do such a criminal thing.Age doesnt matter when it comes to crime…please take extra precaution when u r out there..FYI, his name is XXXXXX  (Mykad : 0****XXXX****). Address: XXXXXXXXXXXXX..” (X- Mynewshub sendiri memadamkan data-data ini)
rogol budak 2
rape
“This is another front photo of the boy that tries to rape me yesterday.. He looks and act slumber.. Moreover, he tell lies that he is looking for his ‘adik’ at the toilet (the truth is , he is the youngest in the family)..And i got the info that his dad is a *** staff and his mom is a TEACHER.. how Shameful is this!!!!! A son of a Teacher can have such insane acts..! Now, family background doesnt matter, age doesnt matter, location doesnt matter, and time doesnt matter when it comes to crime..”
“This is how the police station welcomes me when i was there at around 8.30 night on new yr eve… No one was at the counter to assist me ( my 1st thought.. Did all the police went for new yr eve countdown celebration??) .. I have to find the way myself to the respective sergeant to do further interview.. Another sad part, the very 1st question that the lady officer ask me is
rogol budak 1 balai
Lady officer: U tak dapat lawan dia ke??”..
Myself: kalau i tak lawan, i dah habis kena rogol..
Lady officer: tak mungkin la.. Dia budak kecil, lagipun itu tempat awam..
See, this is how our police handle cases..they take things easily.. And when i make my statement, she had it typed wrongly, and i ask for amendment.. All she said is “i sudah key in la, tak boleh nak tukar”.. But of cos i insist asking for amendment..and out of her frustration she said ” i kasi u tukar sampai u puas hati”..
Sad sad sad.. I will have more encounters with these people till the case is close.. God pls be with me all the time..”
Begitulah insiden cemas yang menimpa wanita itu.
Semoga dengan kejadian yang berlaku terhadap dirinya dapat dijadikan sebagai pengajaran buat para wanita di luar sana untuk sentiasa berhati-hati tidak kira di mana pun kita berada.
Oleh: NAIMAH SHAARI
Sumber: Facebook
**Dalam isu ini, Mynewshub tidak menyebelahi sesiapa tetapi harus ketengahkan satu perkara, soalan-soalan yang ditanya polis berkenaan kepada wanita itu adalah sesuatu yang normal. Kalau kes ini ke mahkamah, pihak peguam atau pendakwa raya akan turut menimbulkan persoalan-persoalan yang sama. Adalah tidak lojik jika polis berkenaan hanya membatukan diri dan mengambil sahaja laporan berkenaan tanpa sebarang usul periksa. 
Dan apakah hak wanita itu untuk menyiarkan nombor kad pengenalan, gambar dan alamat kanak-kanak berkenaan. Akta Kanak-kanak 2001 – Tidak boleh mendedahkan nama, alamat atau institusi pendidikan atau apa-apa butir yang direncanakan untuk membolehkan dikenal pasti mana-mana kanak-kanak yang terlibat sedemikian sama ada sebagai orang yang terhadapnya atau yang berkenaan denganya tindakan sedang diambil atau sebagai seorang saksi dalam tindakan itu.
Pelanggaran seksyen 15 Akta Kanak-Kanak 2001 [Akta 601] merupakan suatu kesalahan jenayah dan jika disabitkan oleh Mahkamah boleh didenda tidak melebihi sepuluh ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya.
Dan kanak-kanak ini juga perlu disiasat sepenuhnya (termasuk keadaan mental) kerana jika benar dakwaan wanita itu, simpang malaikat kita tidak mahu ada anggota masyarakat seperti ini (walaupun masih muda) bergerak bebas di kalangan kita.

5 comments:

Asrul Sani said...

Ini semua nak malukan Ali Rastam le tu....Mana boleh negeri yang orang Melayu masih UMNO totok berperangai begitu. Tidak mungkin kejadian ini berlaku di negeri yang Ketua Menterinya mencadangkan pembukaan sekolah khas untuk pelajar bunting di bawah umur.

Pihak Polis juga telah bertindak secara professional. Dalam ulasan di atas seorang komentator menyatakan Polis yang mengambil Laporan berhak mempersoalkan beberapa perkara. Sekolah mana agaknya Si Minah atau Mamat tu belajar undang-undang. Sebenarnya Polis yang mengambil laporan tidak harus campurtangan di dalam Laporan yang di buat oleh seseorang individu. Kerja Polis masa tu hanyalah menulis/menaip apa yang di laporkan. Polis hanya berhak menoal itu ini dalam proses soalsiasat yang akan dijalankan kelak. Kalau tak tahu belajar dulu jangan terus nak tunjuk pandai.

rotrose said...

This lady is an idiot for posting the kids details on the net. what if it was her child doing some serious mistake and peoples post the picture all over the net?

Cheqno said...

Masa baca ni aku andaikan wanita itu anak perempuan aku yg sebaya dgn budak lelaki tu .. nauzubilah.. xbolehlah nak biarkan anak perempuan aku ke toilet awam sorang diri lg lepas ni. YaAllah lindungi kami.

Anonymous said...

memang patut pon post details pasal budak tu... kenape fikir budak tu nak malu plak, dia buat mcm tu kat org x rasa malu pon. when it comes to crime patut lebih details lagi maklumat kena siarkan supaya his parents beri perhatian yang sewajarnya terhadap budak tu. klu x sampai bila pon xkan amek tau pasal kegiatan anak..

tambychik said...

I heard about the protitution ring in malacca, when a girl was duped by a young lady for a so called job but was sent to malacca to be a prost. The media reported demand is high in malacca overtaking bukit bintang n chow kit. Wow the seeds of dumby chik is mushrooming. Budak 15 tahun pun jadi.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive