31 July 2013

Anjing 'berwuduk'


Oleh Yusmizal Dolah Aling

Kuala Lumpur: Ketika isu menghina Islam masih hangat diperkatakan umum, muncul satu lagi klip video yang tersebar di Internet yang dipercayai mempunyai tujuan serupa, sekali gus membangkitkan kemarahan masyarakat Islam negara ini.
Rakaman dengan durasi 1 minit 44 saat itu memaparkan seorang individu meraikan Aidilfitri bersama tiga anjing dengan berlatar belakang takbir raya serta lagu nyanyian Datuk M Nasir, Satu Hari Di Hari Raya.
Dengan tema ‘Raikanlah Aidilfitri Bersama-sama Tanpa Mengira Spesies’, permulaan rakaman itu memaparkan aksi individu itu lengkap memakai baju Melayu bersama anjing peliharaannya.

Seterusnya, anjing terbabit dibasuh dan dilap dengan penuh kasih sayang sebelum dihidangkan dengan kuih raya di atas meja sebelum diakhiri dengan ucapan Aidilfitri.
Foto
KLIP video yang memaparkan individu terbabit meraikan Aidilfitri bersama tiga anjing yang tersebar dalam Internet.

Individu itu kemudian membasuh kaki anjing, sebelum dia sendiri membersihkan kaki seolah-olah mengambil wuduk ketika takbir raya berkumandang.

Penjelasan dari Chetz Yusof

CHETZ YUSOF TERKINI | Biodata CHETZ YUSOF Yang Muatnaik VIDEO KONTROVERSI Yang Dikatakan Hina Islam | Ekoran penyebaran secara meluas video Chetz Yusof yang didakwa menghina Islam dengan anjing, beliau telah tampil membuat penjelasan menerusi portal Mynewshub.


Menurutnya, dia tiada niat untuk menghina Islam kerana tujuannya memuatnaik video hanyalah untuk memberikan pendidikan kepada masyarakat di luar sana mengenai penjagaan anjing seperti mana yang dilakukannya.
baca lagi Klik TAJUK ENTRI ni
Berikut ialah sedikit biodata Chetz Yusof :-

Nama Penuh : Chetz Yusof
 Asal : Kuala Lumpur
 Umur : 38 Tahun
 Kelulusan : Ijazah Muda Industrial Engineering
 Universiti : Marquette University, Milwaukee WI USA
 Pekerjaan : Jurutera (Sudah berhenti dan membuka perniagaan sendiri)
 Agama : Islam
 Jumlah Anjing : 8 Ekor


Di bawah ini pula ialah sedikit penjelasan beliau berkenaan isu sensitif itu :-

 “Saya takde niat pun hina Islam sebaliknya video itu adalah pada mulanya saya memang buat suka-suka tapi alang-alang baik saya ‘educate’ orang di luar mengenai penjagaan anjing dan kebersihan. Benda ni dah lama kenapa dia (video) timbul sekarang? Orang Melayu terlebih sensitif.”

1 comment:

Anonymous said...

Pompuan ke? Siap pakai baju melayu bagai.. mistaken identity.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive