17 December 2013

Syiah: Peguam Mohd Sabu beri tempoh 3 hari kepada Zahid


Syiah: Peguam Mohd Sabu beri tempoh 3 hari kepada Zahid
Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu hari ini menyerahkan kepada panelpeguam PAS untuk mengambil tindakan mahkamah ke atas Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berhubung dakwaan Syiah.
Beliau berkata, barisan peguam akan memfailkan saman ke atas Zahid sahaja yang juga Naib Presiden Umno, kerana pencetus fitnah ke atas dirinya.
"Saya hari ini menyerahkan kepada panel peguam untuk mengambil tindahan ke atas Zahid berhubung ucapan beliau pada Perhimpunan Agung Umno yang mengaitkan saya sebagai pemimpin Syiah.
"Peguam hanya akan bertindak ke atas Zahid sahaja kerana beliau merupakan pencetus fitnah tersebut, yang bagi saya didasari niat jahat untuk menjatuhkan maruah dan integriti saya," jelas beliau pada sidang media di Pejabat Agung PAS sebentar tadi. (Gambar atas)
Beliau mengambil keputusan untuk tidak akan memberi sebarang kenyataan berhubung dakwaan Syiah sehinggalah perkara tersebut dibawa ke mahkamah.
Mohamad juga meminta agar panel peguam meneliti ucapan Zahid pada perhimpunan tersebut yang mana wujud penyalahgunaan kuasa sebagai Menteri Dalam Negeri.
"Beliau dalam ucapanya menyatakan Kementerian Dalam Negeri (KDN) telah memberi kuasa kepada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) untuk mengambil tindakan ke atas saya.
"Saya yakin ini satu bentuk penyalahgunaan kuasa kerana semua tahu Jakim bukan terletak di bawah bidang kuasa KDN, maka atas dasar apakan KDN boleh dengan secara arbitrari memberi kuasa kepada Jakim untuk bertindak," katanya.
Beliau juga akan membuat satu laporan polis terhadap Zahid atas kenyataan  yang tidak bertanggungjawab dan berharap pihak polis dapat menjalankan tanggungjawab seadil yang mungkin.
Sementara itu, Peguam Mohamed Hanipa Maidin memberitahu pihaknya akan menghantar notis kepada Zahid seberapa segara untuk menarik balik dan memohon maaf dalam masa tiga hari.
Katanya, notis tersebut hanya ditujukan kepada Zahid dan tidak melibatkan KDN.
"Notis kita hanya tertumpu kepada Zahid saja bukan melibatkan KDN, sebab bagi kita Zahid merupakan pencetus kepada fitnah tersebut," jelasnya yang juga Ahli Parlimen Sepang.
Beliau tidak mengulas tentang bukti yang dikemukakan oleh KDN dan berharap jika Zahid mahu membuktikannya perlu dibawa ke mahkamah.
"Zahid telah memfitnah dan kita harap beliau dapat buktikan apa yang beliau katakan Mat Sabu sebagai pemimpin Syiah, tunjukkan bukti, Syiah itu mengancam keselamatan negara, sila buktikan apa yang telah berlaku dan Mat Sabu sesat, kita juga mahu bukti.
"Kalau ada kenyataan mengatakan bukti gred A atau B, biar mahkamah yang menentukan bukannya mereka yang membuat kenyataan.
"Kita tidak akan menyaman KDN tetapi kita ingin bertemu Zahid di mahkamah," tegas beliau.
Beliau berkata, Zahid sebagai menteri tidak boleh menggunakan kuasa untuk mengarahkan pihak tertentu kerana setiap siasatan dilakukan melalui laporan yang dibuat bukannya secara arahan terbuka dan fitnah.
Turut hadir pada sidang media tersebut adalah Peguam Nasar Khan Mirbas Khan dan Aminuddin Zulkifli. - Harakahdaily

KUALA LUMPUR: Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata beliau akan membuat laporan polis ke atas Naib Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi kerana mendakwanya sebagai pengikut Syiah, sebelum memfailkan saman fitnah.
Bercakap pada sidang media di ibu pejabat parti itu di sini Selasa, Mohamad mendakwa Zahid, yang juga Menteri Dalam Negeri, adalah dalang di sebalik tuduhan yang berniat jahat untuk menjejaskan maruah dan integriti beliau.
"Peguam saya turut meneliti ucapan Zahid yang mengaitkan saya dengan Syiah dan saya percaya berlaku penyalahgunaan kuasa daripada pihaknya," kata Mohamad yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu.
Dalam ucapan penggulungannya pada perhimpunan agung Umno baru-baru ini, Zahid berkata PAS telah memilih pengikut Syiah sebagai pemimpin No.2 PAS dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) memberi kuasa kepada Jabatan Agama Islam Malaysia (Jakim) untuk bertindak.
Mat Sabu menyifatkan kenyataan itu sebagai 'penyalahgunaan kuasa' kerana Jakim bukan di bawah bidang kuasa KDN dan oleh itu, ia tidak mempunyai asas untuk mengambil tindakan terhadapnya.
"Insya-Allah, saya akan membuat laporan polis terhadap Zahid di atas kenyataannya yang tidak bertanggungjawab. Saya berharap polis akan bertindak secara profesional tanpa rasa takut atau berat sebelah ketika menjalankan siasatan," kata Mat Sabu.
Mat Sabu turut berkata, beliau tidak akan memberi sebarang kenyataan mengenai perkara tersebut selepas ini sehingga ia dibawa ke mahkamah oleh peguamnya.
"Bermula hari ini, saya akan menyerahkan perkara itu kepada peguam saya dan tidak akan memberi sebarang penjelasan atau kenyataan berhubung isu ini. Saya tidak akan melayan perkara ini sehingga ia dibawa ke mahkamah," katanya.
Peguam Mat Sabu, Mohamad Hanipa Maidin, yang turut hadir berkata, satu surat tuntutan telah dihantar kepada Zahid pada minggu ini yang meminta beliau untuk memberi maklum balas dalam tempoh tiga atau empat hari.
"Kami belum membuat keputusan tetapi kami akan menghantar surat tuntutan yang meminta beliau supaya menarik balik kenyataannya dan meminta maaf. Jika tiada maklum balas, kami akan membawa perkara ini ke mahkamah," kata Hanipa, yang juga Ahli Parlimen Sepang.
Beliau juga berkata, tiada keperluan untuk Mat Sabu menafikan 10 bukti yang didedahkan KDN pada minggu lalu kerana ia tidak relevan.
"Mengikut undang-undang, beban bukti tiada pada Mat Sabu. Beliau tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah. Jika dia (Zahid) mempunyai kesemua bukti, bawa bukti itu ke mahkamah dan pertahankan justifikasinya," kata Hanipa.
Pada minggu lalu, KDN dilaporkan sebagai berkata, meminta Mat Sabu untuk tampil dan menyangkal bukti yang mengaitkannya dengan ajaran Syiah.
"Tiada istilah konsep menyangkal dalam undang-undang. Ia sama ada anda membuktikan ia atau tidak. Itu saja," katanya.- mStar

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive