08 March 2014

PKR senaraikan 12 nama ganti Anwar dalam PRK Kajang


OLEH MUZLIZA MUSTAFA
MARCH 08, 2014
 Walaupun kehilangan hak bertandingnya dalam PRK Kajang pada 23 Mac ini, PKR semalam sudahpun menyenaraikan 12 nama untuk menggantikan beliau, dan akan dipilih Anwar sendiri.  – Gambar The Malaysian Insider oleh Diyana Ibrahim, 8 Mac, 2014.Walaupun kehilangan hak bertandingnya dalam PRK Kajang pada 23 Mac ini, PKR semalam sudahpun menyenaraikan 12 nama untuk menggantikan beliau, dan akan dipilih Anwar sendiri. – Gambar The Malaysian Insider oleh Diyana Ibrahim, 8 Mac, 2014.Datuk Seri Anwar Ibrahim mendedahkan PKR semalam sudah menyenaraikan 12 nama untuk menggantikan beliau dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang selepas disabitkan kesalahan liwat kali kedua semalam.
Anwar berkata PKR akan memilih calonnya dan membuat pengumuman sama ada hari ini atau pada Isnin, sehari sebelum Hari Penamaan Calon pada 11 Mac bagi kerusi negeri itu.
Pagi ini PKR akan mengadakan mesyuarat pimpinan pusat.

"Keputusan kami tidak akan dipengaruhi dengan jantina. Kita akan melihat calon yang sesuai."
"Calon ini mestilah layak dan mampu berkhidmat untuk rakyat Kajang," kata Anwar kepada sidang media di Sungai Sekamat selepas berkempen semalam.
Anwar kehilangan hak bertandingnya dalam PRK Kajang pada 23 Mac ini selepas Mahkamah Rayuan mendapati beliau bersalah meliwat pembantunya pada 2008 dan dijatuhkan hukuman lima tahun penjara.
Beliau dijatuhkan hukuman oleh Mahkamah Rayuan lima tahun penjara atas kesalahan meliwat pembantunya pada 2008 Saiful Bukhari Azlan, yang membatalkan pembebasan dahulu oleh Mahkamah Tinggi bagi ketua pembangkang itu.
Anwar berkata Umno menggunakan sistem undang-undang untuk menghalang kemaraan beliau.
"Sepatutnya kes ini didengarkan pada April, tetapi disebabkan PRK Kajang, (Umno) mempercepatkannya.
"Seluruh minggu di Mahkamah Rayuan kami hanya mendengar tentang kes Anwar sahaja," katanya, merujuk kepada tindakan parti itu yang memaksa Pilihan Raya Kecil ini untuk membuatkannya menteri besar negeri itu.
Beliau berkata tindakan Umno itu tidak akan menghalang perancangan PKR untuk Selangor.
"Kami akan gunakan Kajang untuk membantu Selangor menjadi negeri modal dalam gerakan kami untuk memenangi Putrajaya," kata Anwar.
Dalam ucapannya, pemimpin de facto PKR tersebut berkata walaupun Umno kelihatan memenangi pusingan pertama ini, tetapi banyak lagi pusingan akan datang yang masih tidak diketahui keputusannya.
"Ya memang (Umno) menang kali ini. Tetapi... banyak lagi pusingan akan datang. Allah sentiasa di sisi saya," katanya.
Anwar menambah bahawa orang muda akan menentukan masa depan Malaysia.
"Pada usia saya, saya tidak kisah jika saya masuk ke penjara atau dipukul. Ia tidak akan menghalang saya daripada melawan. Orang muda kita akan menentukan hak kita." katanya.
Beliau berkata walaupun poster beliau akan diturunkan, kerana beliau tidak layak bertanding selepas Mahkamah Rayuan membatalkan pembebasan beliau dan mendapati beliau bersalah, beliau akan terus memainkan peranan di Selangor.
"Jangan biarkan mereka ganggu fokus kita untuk memenangi Kajang." kata Anwar.
Beliau juga berkata akan memohon rayuan pada Isnin dan menggesa penduduk Kajang untuk hadir pada Hari Penamaan Calon untuk PRK Kajang pada 11 Mac untuk memberi sokongan kepada calon PKR.
"Kami jamin perhimpunan adalah secara aman, tetapi kami mahu Ketua Polis Negara dan pihak polis untuk jalankan tanggungjawab mereka." katanya. – 8 Mac, 2014. TMI

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive