14 March 2013

OP DAULAT : Lelaki bawa pedang samurai ditahan


KUALA LUMPUR: Seorang lelaki ditahan pihak polis kerana dipercayai mempunyai kaitan dengan pihak pengganas dalam satu sekatan jalan raya di Jalan Tanjung Labian, Lahad Datu.

Menurut Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar, ketika ditahan lelaki berkenaan didapati membawa senjata merbahaya dan berada dalam keadaan mencurigakan.

“Lelaki ini berkemungkinan mempunyai kaitan dengan pihak pengganas dimana pihak kami sedang menjalankan siasatan terhadapnya bagi mendapat butiran lengkap,” kata Ismail.

Pemeriksaan mendapati, lelaki berusia 50 tahun itu membawa bungkusan yang mengandungi dua bilah pedang samurai serta tiga parang panjang.

Beliau berkata, lokasi lelaki ini ditahan adalah masih di dalam kawasan zon merah selain senjata yang dimiliki itu boleh dianggap bahaya dan salah di sisi undang-undang.

“Pada umumnya, kawasan operasi masih dikepung pasukan ATM dan PDRM dan beberapa pengumuman telah pun dibuat supaya orang ramai tidak memasuki kawasan ini bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini,” tambahnya.

Ismail berkata, pihaknya percaya masih ada saki baki pengganas yang bersembunyi selain tidak menolak kemungkinan bahawa ada diantara mereka mendapat pertolongan penduduk setempat.

Beliau berharap penduduk setempat dapat memberikan kerjasama dengan menjadi mata dan telinga kepada pasukan keselamatan dan melaporkannya dengan segera.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive