14 May 2014

‘Saya bukan anggota militan’ - Nor Azli

  •  ‘Saya bukan anggota militan’Satu lagi gambar Nor Azli (dua, kiri) ketika menyertai misi bantuan kemanusian di Syria yang digunakan untuk mengaitkannya dengan kumpulan militan.
 1 / 2 
IPOH – Ketua Penerangan Dewan Ulama Pas Perak, Nor Azli Musa nafi terlibat secara langsung dengan sebarang pertempuran di Syria atau menyertai kumpulan militan di negara bergolak itu.

Menurutnya, dakwaan bahawa beliau menyertai gerakan militan di Syria sama sekali tidak berasas dan dianggapnya berniat jahat.

“Kehadiran saya di Syria hanyalah untuk menjayakan misi bantuan kemanusiaan dan saya baru sampai di Malaysia, 4 Mei lalu selepas berada di sana selama seminggu. Ini misi ketiga yang saya sertai.

“Misi pertama adalah pada 26 Oktober tahun lepas dan sekali lagi saya ke Syria pada 5 Januari lalu melalui Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim), dan baru-baru ini saya bersama Muslim Care Malaysia,” katanya semalam ketika diminta mengulas mengenai beberapa keping gambarnya yang dikirimkan individu tidak dikenali kepada Sinar Harian.

Ungkapan ‘Pejuang tanahair, Ustaz Haji Norazli Musa @ Taliban yang berasal dari Perak di bumi Syria bersama pejuang-pejuang Islam di sana, demi Jihad!’ turut disertakan bersama gambar-gambar berkenaan.

Nor Azli berkata, tindakannya bergambar bersama penduduk di Syria tidak semestinya menggambarkan dirinya mempunyai kaitan dengan kumpulan militan.

"Di Syria, bukan hanya penduduknya mengangkat senjata, doktor yang merawat pesakit sendiri pun ada senjata. Jadi tidak hairanlah senjata sentiasa digalas di bahu mereka.

“Adakah dengan bergambar dengan doktor yang memegang senjata, mereka menuduh saya sudah menyertai gerakan militan di Syria? Saya sama seperti NGO yang menjalankan misi kemanusiaan di sana, itu sahaja,” katanya.

Beliau turut menjelaskan bahawa senapang dipegangnya dalam gambar yang tersebar dalam laman sosial bukan senjata sebenar tetapi merupakan pemetik api.

Malah katanya, gambar tersebut diambil di pekarangan Masjid Negeri di Ipoh, bukannya di Syria.

“Saya tak tahu mengapa ada pihak tertentu yang mahu mengaitkan gambar tersebut dengan gambar saya semasa misi di Syria. Mungkin mereka ini ada niat tertentu,” katanya.

Sementara itu, Pesuruhjaya Pas Perak, Razman Zakaria berkata, Nor Azli akan dipanggil untuk memberikan penjelasan berhubung isu berkenaan.

“Kita memang tidak mengetahui pemergian ahli kita ke sana (Syria) apatah lagi kita tidak berupaya untuk mengetahui setiap gerak kerja ahli kita termasuk misi kemanusiaan yang disertai Nor Azli.

“Bagaimanapun Pas sentiasa memastikan perjuangan ahlinya berasaskan perlembagaan parti serta mengikut lunas perundangan di negara ini,” katanya.

3 comments:

Anonymous said...

Memang Azli ni bodoh! Tak fikir panjang punya orang. Ibarat muslim yang dahaga darah. Wey, doktor kat syria tu angkat senapang xde nak menunjuk kat orang la. Ko sampai nak blagak tunjuk orang konon ko ni jihad. Membe aku dari Syria pun caw dtg malaysia, ni plak nak acah jadi hero.Kalau orang Syria tgk Azli ni, nanti mula la ada yang cakap, oh ni Malaysia hanta orang nak sabotaj. Lu nak jihad diam2 je la Azli.Xpayah kecoh satu dunia lu jihad. Menyusahkan diri, keluarga dan negara. Ni la Melayu, sibuk nak jihad, akhir zaman kepala abah dia la.bangsa lain sibuk bekerja cari makan, melayu sibuk dengan jihad fitnah. Melayu sudah pecah.

Anonymous said...

Ni la komen manusia bodoh yang tak sedar diri sendiri yang bodoh....ka..ka...ka....ka.

Anonymous said...

Komen Lu ni menggambarkan betapa jahilnya Lu....Masih belum terlambat, cari la tok guru yang mursyid... pi ngaji lagi...sebelum matimu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive