14 March 2014

#dimanaMH370 : Data Radar Tunjukkan MH370 Sengaja Diterbangkan Ke Kepulauan AndamanDiterbitkan: Jumaat, 14 Mac 2014 5:38 PM

Lokasi terakhir pesawat MH370 dikesan sebelum hilang dari radar.

KUALA LUMPUR: Isyarat radar-pengesan militari menunjukkan pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 yang hilang sejak Sabtu lalu sengaja diterbangkan merentasi Semenanjung Malaysia ke Kepulauan Andaman, menurut beberapa sumber yang terlibat dengan siasatan itu, kata Reuters pada Jumaat.
Dua sumber berkata, sebuah pesawat yang tidak dikenali yang dipercayai MH370 telah mengikuti arah antara laluan pelayaran - menunjukkan ia sedang diterbangkan oleh seseorang dengan latihan penerbangan - apabila ia kali terakhir dikesan radar tentera di pantai barat laut Malaysia.

Titik akhir pada radar pengesan militari itu menunjukkan pesawat tersebut terbang menuju Kepulauan Andaman di India, kata mereka.

Titik laluan adalah lokasi geografi, dapat diketahui dengan mengira longitud dan latitud, yang membantu juruterbang mengemudi arah sepanjang laluan udara yang dihadkan.

Menurut sumber ketiga, siasatan kini fokus kepada teori bahawa seseorang yang tahu bagaimana untuk menerbangkan pesawat tersebut dengan sengaja mengalihkan pesawat yang membawa 239 penumpang itu, ratusan batu di luar laluan asalnya dari Kuala Lumpur ke Beijing.

"Apa yang boleh kami katakan adalah kemungkinan terdapat unsur sabotaj menerusi rampasan pesawat," kata seorang pegawai kanan polis Malaysia.

Kesemua sumber enggan nama mereka didedahkan kerana mereka tidak dibenarkan untuk bercakap kepada media kerana takut akan mengganggu siasatan.

Beberapa pegawai Kementerian Pengangkutan tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan sebarang komen - mStar

Bangladesh Sertai Misi Cari MH370

Diterbitkan: Jumaat, 14 Mac 2014 10:44 PM
NEW DELHI: Bangladesh menjadi negara terbaharu menyertai misi mencari dan menyelamat MH370, penerbangan Malaysia Airlines (MAS) yang hilang sejak awal pagi Sabtu lepas.
"Pesawat peninjau Bangladesh akan berlepas menjelang pagi nanti manakala kapal pula pada esok hari," kata sumber kepada Bernama.
Sumber itu yang tidak mahu identitinya didedahkan turut memberitahu Bangladesh akan mengerahkan semua aset yang boleh ke Malaysia bagi membantu operasi tersebut.
Antara aset terawal Bangladesh yang akan menyertai misi mencari dan menyelamat itu ialah dua pesawat peninjau dan dua kapal perang peronda atau frigat.
"Kami akan memulakan misi di Teluk Benggala dan akan menyelaraskan pencarian di Lautan Hindi dengan tentera laut anda (Malaysia)," katanya.
Difahamkan bantuan daripada Bangladesh itu merupakan inisiatif pejabat Wakil Khas Malaysia ke India dan Asia Selatan.
Operasi mencari dan menyelamat MH370 pada hari ketujuh membabitkan 57 kapal dan 48 pesawat dari 13 negara. Bangladesh akan menjadi negara ke-14.
Pesawat Boeing 777-200 itu yang membawa 227 penumpang dengan lima daripadanya warga India selain 12 anak kapal dilapor hilang ketika dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing, kira-kira sejam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 12.41 pagi Sabtu lalu.
Pesawat itu sepatutnya mendarat di Beijing pada 6.30 pagi hari yang sama. - mStar

1 comment:

Unknown said...

Ia ada di laut cina selatan....false flag....ww3...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive