04 July 2014

Isu gelandangan/Dapur Jalanan di KL ....Datuk Abdul Rahman Dahlan pun tak setuju dengan menteri sekoq ni ...


Kementerian Wilayah Persekutuan diminta mengkaji semula cadangan pelaksanaan tidak membenarkan pemberian bantuan kepada gelandangan di Bukit Bintang.

Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata aktiviti gelandangan adalah sesuatu yang normal berlaku di bandar besar.

"Kita perlu pertimbangkan mengenai nasib gelandangan ini berbanding kebersihan, bagi saya, selagi mereka tidak melakukan jenayah besar, kita lebih harus prihatin terhadap mereka," kata beliau kepada pemberita selepas majlis perjumpaan dan berbuka puasa dengan kakitangan kementeriannya hari ini.

Akhbar melaporkan Kementerian Wilayah Persekutuan menetapkan bahawa aktiviti pemberian bantuan kepada gelandangan tidak boleh dilakukan dalam lingkungan dua kilometer dari kompleks membeli-belah Lot 10 di Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur dalam usaha membersihkan ibu negara daripada pengemis dan gelandangan, yang dijangka bermula dua minggu lagi.Beliau juga berpendapat pelaksanaan tersebut perlu ditunda bersama mekanisme lain memandangkan umat Islam kini berada di dalam bulan Ramadan dan cadangan tersebut mendapat kecaman yang hebat daripada orang ramai.

"Kementerian saya dan Wilayah Persekutuan banyak membuat program untuk golongan gelandangan, dan saya faham niat Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor untuk membantu golongan itu," katanya.

2 comments:

Anonymous said...

Adnan ni dah lama bersikap RIAK...Org mcm ni Allah bayar CASH. Bersiksp Riak dalam Bulan Ramadhan. Amiin

Anonymous said...

Adnan ni dah lama bersikap RIAK...Org mcm ni Allah bayar CASH. Bersiksp Riak dalam Bulan Ramadhan. Amiin

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive